marți, 8 aprilie 2008

spiritism

DESPRE SPIRITISM
O practica straveche : spiritismul


Cu amintirea originilor sale pierduta adanc in negura vremurilor, fenomenul numit astazi spiritism, a fost cercetat, practicat si condamnat sau aprobat, dupa caz, in egala masura. Cele mai graitoare marturii despre spiritism le gasim in cartea in care gasim raspunsuri la orice intrebare - Biblia. Atat in Levitic (20:6, 27), cat si in Deuteronom (18:10-12), este pomenit spiritismul si descris ca fiind chemarea mortilor sau duhurilor, pentru a fi intrebate, interogate asupra trecutului sau viitorului. In Cartea Intaia a Imparatilor, 1Regi (1Samuel 28:11-20) este descrisa o sedinta de spiritism care a prilejuit chemarea de catre femeia-medium a imparatului Samuel, care a vorbit lui Saul despre razboiul cu filistenii. Dovezi ca spiritismul era cunoscut in vechime se gasesc in Biblie, in numeroase referiri ; noi am dat doar cateva.

Alte asemenea probe gasim la egipteni in cultul lui Isis si Osiris, practicat de magi si divinatori, clarvazatori care comunicau cu spiritele celor morti. Se pare ca Moise si-a facut ucenicia chiar in sanctuarele din piramide, unde se practicau si cercetau aceste mistere. La fel, vechea Kabbala, comoara de stiinta oculta iudaica, continea "secretul" comunicarii cu spiritele. Antica Elada venera oracolul mortilor ; iar Homer descrie in "Odiseea" cum Ulise, cu ajutorul vrajitoarei Circe, evoca umbra celebrului profet teban Tiresias (Cantul XI). Oracolul de la Delphi cu previziunile unei Pithia ( medium ce cadea in transa ) era de natura spiritista, iar druizii din Galia aveau formule speciale pentru invocarea spiritelor. Vedem ca in antichitate spiritismul era extrem de raspandit ca stiinta de sursa feniciana a "consultarii mortilor asupra evenimentelor trecute si viitoare", pe care astazi o numim spiritism. Dar, acesta s-a perpetuat si in epoca crestinismului, epoca in care misticismul a constituit cel mai prielnic teren pentru dezvoltarea fenomenelor oculte. De atunci, spiritismul a luat un avant considerabil ; ba chiar si o serie de Papi au fost acuzati de "necromantie" intre anii 1033-1085. Evul Mediu a fost punctul culminant in ceea ce priveste magia si spiritismul . Impulsul Renasterii n-a diminuat superstitiile, nici siguranta in posibilitatea spiritismului, inclusiv a celorlalte ramuri ale ocultismului. Toate acestea au durat pana spre sfarsitul sec.XVIII si, nici un moment, nu s-a pus la indoiala posibilitatea comunicarii dintre "aici" si "dincolo", desi stiinta, adversarii si scepticismul au lucrat serios la marginalizarea acestei posibilitati de comunicare.

Renasterea interesului pentru spiritism, are loc incepand cam din 1848 cand, in casa unui metodist dintr-un orasel din statul New York, au inceput sa se petreaca fenomene paranormale, pe care membri familiei sale le-au acceptat si, mergand mai departe, le-au "descifrat" si au inceput comunicarea, stabilind un "cod" mai mult sau mai putin perfect, care functiona in mod special in prezenta uneia dintre fiicele familiei. Mai tarziu, familia a emigrat in Anglia, unde experienta a continuat. Una peste alta, acesta este momentul in care spiritismul renaste, raspandindu-se in toate tarile europene. In principiu, spiritele comunica cu oamenii in mod ocult, prin dirijarea actiunilor bune sau rele ; iar in spiritism comunicarea se face prin ciocanituri, scris, vorbire sau alte manifestari materiale, de obicei folosindu-se transa unui medium. Manifestarile sunt spontane sau au loc in urma invocarilor prin acest medium. In anii interbelici, spiritismul a devenit o "moda" si tot atunci incepe declinul acestei practici. Iata ce scria in 1946, teoreticiamul si practicianul spiritismului romanesc, Dan D. Dimiu : "Daca spiritismul e suspectat si socotit o grosolana escrocherie, aceasta discreditare se datoreaza bagatelizarii sedintelor si a supraconcurentei de pseudo-medium-uri... Iata cine a spurcat spiritismul, iata de cine se agata cei de rea credinta cand il hulesc".
Si tot el face o "profetie" plina de umor de buna calitate si adeverit intru totul ! Iata ce spunea, inca in prima jumatate a secolului trecut : "Maine, poimaine, ne vor asurzi reclamele : miss Lolla Nabui ( Leana a lu Nabaila ) talmacitoarea sfintei Vineri, d-na Filofteia Sarma secretara sf.Cucuzel sau dr.Gu Chitalia ( Gogu din Chitila ) alchimist si chiromant, vede tot, stie tot, spune tot, avand stranse relatii diplomatice cu sfintii republicani, va sta la dispozitie cu cele mai formidabile panglicarii" !
Si iata, si acum ca si atunci, iata cine discrediteaza stiintele oculte ! Cata dreptate avea !
... Sau poate era o revelatie de sorginte spiritista...

Niciun comentariu: