marți, 8 aprilie 2008

magie si vrajitoare

Ultima vrajitoare a Europei
-- Spaimele si superstitiile oamenilor au alimentat in permanenta vanatorile de vrajitoare atat de frecvente in Europa Evului Mediu si soldate cu executia multor femei nevinovate. Pe batranul continent, ultima condamnarea la moarte pentru practicarea vrajitoriei a avut loc in urma cu 200 de ani, in Elvetia, unde Anna Goeldi a fost executata prin decapitare. Moartea tinerei femei ii bantuie inca pe locuitorii din cantonul Glarus care au solicitat, prin reprezentantul lor in Parlament, reabilitarea sarmanei victime.


Dar cine vrea sa patrunda povestea tinerei acuzate de vrajitorie trebuie sa aiba o imagine cat mai clara despre micul canton elvetian, unde muntii par uniti cu cerul iar timpul parca s-a oprit in loc.
Aici a poposit Anna Goeldi in 1765, cautandu-si de lucru ca menajera. In spritul conservarii traditiilor, atat de specific acestei zone, una din casele in care a muncit tanara femeie exista inca. Este un imobil impunator, dar elegant, cu o intrare imensa si care are zugravite pe unul din peretii exteriori blazoanele familiilor nobiliare din Glarus care a locuit-o. Aceasta casa a marcat intr-un fel destinul tragic al Annei Goeldi.
Tanara a fost angajata de Jakob Tschudi, magistrat cu o cariera politica aflata in ascensiune. Conform unei relatari existente la arhiva, Anna Goeldi era bruneta, cu ochi caprui, inalta, bine proportionata si avea pielea trandafirie. Frumoasele ei trasaturi nu au trecut neobservate de stapanul sau. Totul bine si frumos vreme de 17 ani, pana intr-o dimineata cand una din fiicele familiei Tschudi anunta ca a gasit un ac in laptele sau. Doua zile mai tarziu, alte ace sunt descoperite in paine iar banuielile se indreapta impotriva Annei, care este acuzata de practicarea vrajitoriei. Intr-o prima faza, tanara reuseste sa evite incarcerarea, fugind, dar este prinsa si predata autoritatilor din Glarus, dupa ce in ziarul local "Neue Zürcher Zeitung" este publicat, la 25 februarie 1782, un anunt care ofera o recompensa de 100 de coroane celui care reuseste s-o gaseasca.


Pe 18 iunie 1782 este arestata, "marturisind" sub tortura ca a incheiat un pact cu Diavolul, care i-a aparut sub chipul unui caine negru. Desi isi retrage marturisirea dupa incheierea torturii, Anna este condamnata la moarte. Doua saptamani mai tarziu este dusa in piata publica si decapitata.
Vrajitorie, adulter si crima
Trimiterea ei la moarte nu s-a petrecut ca in cazul altor femei, acuzate de vrajitorie, in Evul Mediu, ci in plin Iluminism. Oficial, ea a fost condamnata la moarte pentru uciderea celui de-al doilea copil al sau, la scurt dupa nastere. Se presupune ca tatal copilului era nimeni altul decat Jakob Tschudi. Pe parcursul procesului, tribunalul a dorit sa evite mentionarea acuzatiei de vrajitorie, considerata deja depasita la acea vreme. Din acelasi motiv, o parte din documentele procesului au fost distruse.
Astazi insa Walter Hauser, un ziarist local, este convins ca Anna nu a murit din cauza prejudecatilor si mentalitatilor comunitatii traditionaliste din Glarus. Dupa ce a analizat cu minutiozitate documentele existente in arhiva locala, ziaristul a ajuns la concluzia ca in spatele mortii premature a Annei Goeldi se ascunde altceva, mult mai banal. "Jakob Tschudi avea o relatie extraconjugala cu Anna Goeldi. Dupa ce a fost concediata, femeia a amenintat ca dezvaluie intreaga poveste.
Pe vremea aceea, adulterul era pedepsit de lege. Barbatul se temea ca va pierde tot daca intreaga poveste iese la iveala", spune jurnalistul Walter Hauser. Totusi, la 1782, in Glarus vrajitoria era pedepsita de lege.

Ziaristul elvetian considera procesul si executia Annei o "crima judiciara". "La 1782, oamenii cu educatie nu mai credeau in vrajitorie sau chestii de genul asta (...) Anna reprezenta insa o amenintarea la adresa unor oameni puternici. Au dorit sa se descotoroseasca de ea si din acest motiv au inventat povestea cu vrajitoria. Era modalitatea legala de a o ucide", precizeaza acesta.
Fritz Schiesser, reprezentantul cantonului Glarus in Parlamentul elvetian, considera ca este timpul ca aceasta eroare a justitiei sa fie recunoscuta in mod oficial. "Toata lumea stie ca ce s-a petrecut atunci a fost o eroare enorma. Trebuie sa facem acest ultim pas si sa recunoastem oficial", a precizat Schiesser.
In ciuda acestor demersuri, reabilitarea oficiala a Annei Goeldi treneaza. "Nu cred ca oamenii de azi trebuie sa dea socoteala pentru greselile din trecut", spune un localnic din Glarus. Un argument folosit de Elvetia si cu alte ocazii.
"Am fost ultima tara din Europa care a executat o femeie pentru vrajitorie", spune cu tristete jurnalistul Walter Hauser. "Este o pata pe istoria noastra si trebuie sa facem ceva s-o stergem", adauga el. Ce ironie a sortii! Dupa executia Annei, oamenii din Glarus au incercat sa ascunda cele intamplate, temandu-se de ce va spune restul lumii. Acum, dupa 225 de ani, trista poveste a acestei femei ii bantuie din nou.


Despre Vremea Vrajitoarelor:

Jan Guillou porneste pe lungul fir al istoriei de la arderea vrajitoarelor pe rug, in trecut, pana la panica care inconjoara in prezent asa-zisele orgii satanice si sacrificiile in masa. In secolul XVII, peste 1.000 de femei nordice au fost arse pe rug sub acuzatia de vrajitorie. Erau nevinovate, dar au fost condamnate la moarte dupa o serie de legi bazate pe Vechiul Testament care fusesera adoptate la inceputul secolului. Sute de oameni au marturisit nelegiuiri pe care nu le comisesera si au fost executati. Acest serial spune povestea felului cum un eveniment aparent nesemnificativ a devenit catalizatorul unuia dintre cele mai intunecate capitole din istoria nordica ? procesele vrajitoarelor ? si ne arata cum teama ce inconjura vrajitoria s-a raspandit in toata Suedia, care a fost rolul jucat de Biserica, cine le-a aparat pe vrajitoare si ce anume i-a facut pe oameni sa inceapa sa se indoiasca de ceea ce se intampla in numele religiei.

Magia este capacitatea de a manipula energiile.

Absolut tot ceea ce ne inconjoara este energie concentrata. Fiintele vii, viata insasi, fiintele moarte, sufletele lor, si chiar si obiectele nevii. In afara de acestea mai sunt si energiile de suport, demonstrate fizic, cum ar fi magnetismul, electricitatea, si multe altele.

Dupa cum am precizat, energia concentrata poate da nastere spiritelor (sufletelor).

Magia se poate folosi de oricare din aceste energii. de exemplu: telechinezia (care este tot o forma de magie) foloseste magnetismul, telepatia (tot o forma de magie) foloseste energia transformata in unde cerebrale, alte tipuri de magie folosesc spiritele, care au puterea de a intervenii in anumite cazuri, acolo unde le este permis.

ATENTIE!!! Magia nu este o joaca. Dak nu stii ce faci, atunci mai bine stai in banca ta.

Inca de la inceputurile magiei, oamenii studiau timp indelungat acea latura pe care vroiau sa o practice, precum si notiunile de baza ale celorlalte, timp de ani de zile. Elementalistii stateau si studiau cele 4 elemente ale naturii ani de zile, si chiar si dupa ce ajungeau vrajitori puternici, ei tot aveau goluri.

In afara de latura care te intereseaza, trebuie sa mai studiezi si anumite chetsii de baza: astrologie, alchimie si altele.

Avantajele sunt discutabile, asta depinzand de felul in care folosesti magia.

Acestea fiind spuse, astept persoanele care au ceva de adaugat, si pe cele care au ceva de intrebat, sa posteze in continuare pe acest topic.



Fiecare particularitate care este folosita intr-un ritual , spell , sau orice altceva asemanator , contextul in care este plasat trebuie specificat in detalii , pentru ca datorita acestor detalii cea ce voi incercati , isi alege tinta / scopul

Dar daca unu sau mai multe din aceste detalii sunt prost interpretate sau puse gresit , poate avea un rezultat catastrofal nu numai pentru scopul sau destinatia acestui "spell" dar cat si pentru practicant .

Legendarele mistere legate de asa-zisele " Initieri " in a devenii "Cleric" in asa ceva se rezumau strict la baza acestor detalii pe care multi le rateaza si pe urma multi se intreaba ce nu a mers ?

Dar si energia necesara pentru aceste "spell-uri" creste direct proportional cu cat de puternica este spell-ul pe care incercati sa il puneti in practica .

Daca puterea pe care o aveti este prea slaba/mica pentru a alimenta spell-ul atunci cineva va fi prajit , structural devenind o "leguma vesela" ( sau o persoana caruia structura neuronal-cerebral a fost si este grav avariata )
Si din cate s-a intamplat pana acum doar practicantul a avut de suferit de pe urma acestei neintelegeri universale privind direct practicantul si Spell-ul pe care incerca sa il produca .

Daca puterea acordata unui spell de "Low Range" atunci exista posibilitatea unui "burst" o combustie interna la nivel energetic a carui efecte secundare pot fi observate cat si pe Practicant cat si pe Destinatar.....

Deseori efectele secundare nu sunt prea placute .

Eu cea ce incerc sa va arat este ca oricine poate sa incerce , dar insa foarte putini or sa reuseasca . Si asta nu este o joaca , pentru ca punerea in aplicare a acestor "misticisme" care au la baza energia polaric corporala , sunt intradevar foarte greu de stapanit .
Si deseori tind sa produca un inevitabil greu de calculat , ale carui rezultate sunt deseori ........ devastatoare .
Acesta fiind unu dintre motivele pentru care "magia" s-a restrans si s-a pus sub lacat .
Dar mai presus de toate , ca sa le poti face cu adevarat , mai intai trebuie sa le intelegi pe ele , apoi pe tine insuti , si dupa acea sa intelegi ca cea ce te inconjoara este "direct proportional" cu tine insuti'
Daca intelegi asta poti incerca ,
Dar daca nu , atunci poti murii incercand ....

Niciun comentariu: