marți, 8 aprilie 2008

povesti paranormale

Cautam in perini dupa ce mi-a zis preotul si in dreapta mea era usa de la intrare,si din senin un om in costum pe care nu i-am vazut fata era acolo.Nu mi-a vb si nu s-a miscat doar statea,era inalt, slabut si atunci am avut un sentiment foarte puternic ca daca ma misc se va misca si el spre mine.In momentul acela m-am gandit la prietenul meu cu care am fost la preot si atunci m-a si sunat.Mi s-a facut frica evident dar nu pot sa scap de privirea aia de atunci.Iar prietenul meu nu se astepta sa ii raspund asa repede la tel.Aceea e o garsoniera unde s-a intamplat,acolo imi dispare buletinul,tigarile,lucrurile ce le scot din geanta cand intru.Am stat o vreme acolo dar acum nu mai pot,am incercat dar noaptea imi suna mobila,si se aude ca o rasuflare in spatele meu.Am si eu o intrebare:sti pe cineva care ma poate scapa de astea??de simturile astea,si ce pot face sa nu mai simt nimic.mersi mult"

"da,oriunde ma duc am probleme,cineva mi-a spus ca foarte probabil ca entitatea sa plece dintr-o casa o data cu mine.Recent am stat la prietenul meu acolo a murit matusa lui,fata ei stand cu noi,tastatura a inceput sa se bage la loc sa iasa afara,trosneste mobila nu poti dormi decat intr-o singura camera.Mai nou de cand am adus o catelusa de pe drum acolo de fiecare data se uita fix cand ajunge de afara in casa intr-un colt al camerei 10 minute si nu se misca catelusa.Apoi merge si bea apa.Cand ma duc acum pe acolo cineva sta in spatele meu si imi sufla in ceafa.Cate o data cand stateam acolo si eu de atatia nervi cu zgomotul acela mai spuneam si eu sa plece la entitatea aia,cateva minute se oprea si era o liniste deplina,apoi iar incepea.Acum m-am mutat la mama si aici nu am avut probleme catva timp,dar si aici de vreo 2 saptamani nu mai dorm bine,nu pot sta intr-un loc,parca sant cu 50 de oameni in casa,iar cand apuc sa atipesc visez tot oameni morti si tampenii.M-am saturat de astea.Ce pot face sa se termine ?Am fost si la preot si am vb si cu oameni care fac sedinte de spiritism.Nici un rezultat.Ce mai pot face??"

"Am incercat sa nu ma mai gandesc,sa gasesc o explicatie stintifica ptr orice.Am ancercat sa ma gandesc la lucruri frumoase tot timpul.Cand ma simteam aiurea ma gandeam la un boboc de floare sau copii razand,orice numai sa imi iau gandul de la ce simteam.Nu a mers,nu poti sa iti infranezi simturile cu un gand frumos.Dar in tot raul exista si un bine!Seara cand tatal meu merge la lucru ma gandesc la el,si a doua zi ami zice ca ar trebui sa dorm nu sa ma gandesc la el si ce face el.Am o legatura mai speciala cu tatal meu.El are bio energie,in preajma lui plantele cresc si infloresc,iar cand trece mana asupra lor se indoaie planta dupa mana parca ar vrea sa mai atinga iar funzele.Cand eram copil ma distra,acum pe de o parte ma sperie,si pe de alta ma ingrijoreaza.Ma simte cand ceva nu e bine cu mine chiar daca nu e langa mine,ma suna,iar cand am stat acasa la prietenul meu a simtit si el ce simteam si eu cand venea in vizita.Oare se mosteneste chestia asta?Am un baiat de 7 ani,si nu vreau sa treaca si el prin ce am trecut eu la varsta lui."

"Nu gandesc rau despre nimeni,eu imi iubesc aproapele,si nu judec pe nimeni indiferent cine e sau ce e.Nu sant rasista si cred in egalitate antre sexe si natii,indiferent ce ar face.Nu avem dreptul sa judecam pe nimeni,si nu avem dreptul de subjuga pe alti,si iubirea poate muta munti,asta cred eu si asta sunt.Nu sant o fire pesimista,doar nu stiu ce mai pot face sa nu mai simt prezentele in jurul meu,si darul daca al pot numi asa sa nu al mai am.Nu stiu daca ai vazut secretul(filmul)eu l-am vazut si cred ca gandirea pozitiva poate schimba omul.Am facut sacrifici mari ptr altii cand de fapt ei nu apreciaza ce am facut,dar ura nu are ce cauta in sufletul meu.Sant optimista,si chiar naiva uneori,asta ma salveaza atunci cand nu mai rezist."

"Cum pot atunci sa nu mai stea pe langa mine toate spiritele sau ce or fi ele??Acum le-am adus la mama acasa,azi noapte fiul meu nu a putut dormi,si de obicei cand incepe copilul sa viseze urat incep si lucrurile sa se mute sau sa sune mobila,eu pana acum am incercat sa ignot tot.Acum ce trebuie sa fac sa le alung de aici?"


__________________
" Nu ma pot uita undeva unde nu-i nimica?"


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Cele mai bântuite locuri (2)
Miercuri, Ianuarie 2nd, 2008



Cursa aeriană 401

Într-o seară de decembrie din 1972, Cursa 401 s-a prăbuşit în mlaştinile de lângă Miami. 101 persoane şi-au pierdut viaţa. Resturile avionului şi rămăşiţele pasagerilor au fost risipite pe mai bine de 800 metri.

La scurt timp după accident, au început să circule zvonuri că la bordul altor avioane se petreceau lucruri ciudate. John G. Fuller a început să investigheze aceste plângeri şi şi-a publicat descoperirile în volumul “Fantoma Cursei 401″. Cartea susţine că fantomele care apăreau cel mai des erau căpitanul Bob Loft şi copilotul Don Repo, care au fost văzuţi de peste 20 de ori de către membrii echipajelor altor avioane. Multe dintre aceste rapoarte au fost făcute de persoane cu funcţii de răspundere: piloţi, ofiţeri de zbor, ba chiar şi un vicepreşedinte al companiei Eastern Airlines, care a discutat cu un bărbat pe care iniţial îl luase drept căpitanul cursei în care se afla, deşi ulterior l-a recunoscut pe răposatul Bob Loft.

Fuller a descoperit că, atunci când epava avionului care efectuase Cursa 401 a fost recuperată, câteva dintre piesele componente încă funcţionale au fost folosite pentru alte avioane. El credea că acesta este motivul pentru care apariţii fantomatice au fost semnalate la bordul a peste 30 de avioane diferite.


Conacul Woodchester

Conacul Woodchester este un conac victorian care nu a fost terminat niciodată şi nu a fost niciodată complet locuit. A fost construit de francmasonul William Leigh, iar de la moartea sa, în 1873, s-au derulat numeroase investigaţii referitoare la simbolistica sa neobişnuită şi apariţiile fantomatice de aici.

Multe fantome au fost raportate aici în ultimele două secole. în 1902, un vicar local a văzut o apariţie ciudată la porţile conacului. Câţiva ani mai târziu, pe alee a fost văzută fantoma unui călăreţ. Epicentrul tuturor acestor apariţii stranii rămâne însă conacul în sine.

De la Bărbatul înalt din Capelă până la spiritele din pivniţă, conacul conţine câteva dintre cele mai de temut fantome din Anglia. Vizitatorii au leşinat adesea, atacaţi de forţe invizibile. În baie apare fantoma unui bărbat care adesea ia forma unui cap plutitor. în apropiere, fantoma unei femei în vârstă atacă vizitatoarele conacului, apucându-le cu mişcări bruşte în întuneric.

Nu se ştie exact de ce este acest conac atât de bântuit, însă o teorie ar fi că a fost construit pe locul unde s-au aflat alte trei construcţii, deci ar fi bântuit de fantomele fiecăreia dintre structurile respective.



POVESTI CU FANTOME

Aceasta este povestea reala traita de o femeie din Anglia a carei casa, cumparata de curind, era bintuita. Tinara femeie locuia in acea casa impreuna cu sotul ei si cu cei doi copii mici.
Un aparent colt de rai este locul unor stranii aparitii
O tinara familie, venita de curind intr-un orasel unde sotul obtinuse o slujba noua si interesanta, a cumparat o casa veche intr-o zona plina de verdeata. Casa era spatioasa, in mare parte restaurata si parea o oaza de liniste in zona comerciala, avind pista pentru biciclete si o curte spatioasa cu elesteu in spatele casei.
Dar curind lucruri stranii aveau sa se petreaca in acel loc minunat. Tinara sotie era sceptica, desi sotul ei incerca sa o linisteasca, spunindu-i ca ciudata entitate care se deplasa prin casa in ultimele saptamini era altceva decit vintul care trinteste oblonul sau ciinele care face diverse zgomote pe podeaua de lemn.
Fantoma purta pantofi de tenis si se plimba prin camera copiilor
Casa parea ideala pentru intrega familie pina cind femeia, care petrecea mai mult timp acasa, a inceput sa observe si sa se ingrijoreze de unele mici ciudatenii la care devenise martora.
Intr-o zi, in timp ce schimba copilul, privirile i-au fost atrase de ceva si, ridicindu-si ochii, a vazut ceva ce parea a fi glezna si piciorul unui barbat.
El era incaltat in pantofi de tenis si se plimba prin camera copiilor. Initial, femeia si-a zis ca este obosita.
Fotografia a fost intoarsa cu fata in jos
Mai tirziu, in aceeasi zi, ea a simtit o prezenta ciudata in dormitor, iar fotografia bunicii, pe care ea o tinea de mult timp pe noptiera intr-o rama aurita, a fost intoarsa cu fata in jos. Ea a simtit cum i se ridica parul pe cefa, dar, din nou, s-a linistit gindind ca poate menajera a intors-o in timp ce facea curat.
Fantoma melomana asculta muzica la ora 3 dimineata
Doua nopti mai tirziu femeia s-a trezit speriata cind, la ora 3 dimineata, CD-player-ul din camera copiilor a inceput sa cinte. A alergat intr-un suflet si a oprit aparatul, speriata sa nu trezeasca copii, dar si de ciudata intimplare. Din fericire, acestia dormeau profund.
Tinara femeie a chemat un preot care a sfintit casa
Dupa alte bubuituri si zgomote care se auzeau noptile si numeroasele aparitii ale unei neguri ciudate, tinara femeie chiar ca s-a convins ca, intr-adevar, casa era bintuita. Sotul ei nu era de acord cu ea, dar niciodata nu a luat in ris supararile ei, mai ales dupa ce fostul proprietar le-a spus ca un batrin ciudat a locuit si murit in acesta casa.
Tinara femeie, bine sfatuita, a chemat un preot care a sfintit casa camera cu camera.
Fantoma este alungata cu hotarire
Intr-o noapte tinara inspirata parca de un inger pazitor s-a trezit, s-a asezat pe pat si s-a adresat fantomei: OK, destul. M-am saturat. Nu esti deloc simpatic si nu vei reusi sa ne alungi de aici. Asa ca, iesi afara! Acum!
A mers, a spus ea, pentru ca de atunci nici o aratare inspaimintatoare nu a mai aparut in casa, nici un zgomot ciudat nu i-a mai deranjat, iar lucrurile au ramas la locurile lor.
Ea a crezut ca a invins. Binele a invins diavolul.



INTAMPLARI .....................

Intilnirea cu prietenul mort
Doi prieteni au deschis la Boston un magazin de confectii, insa unul dintre ei a disparut cu toti banii. Cu toate acestea afacerea nu a dat faliment, ci dimpotriva, cu timpul, cel de-al doilea patron a ajuns sa aiba destul de mult succes in comert. Chiar si el a fost uimit atunci cind prietenul sau a venit la el si si-a cerut scuze. In mod vizibil grabit, prietenul a spus: M-am intors ca sa-mi cer scuze in fata ta. Iarta-ma! Omul de afaceri si-a imbratisat vechiul prieten si i-a iertat totul. Fata prietenului disparut de mult timp stralucea de bucurie. Multumesc, a spus el si in citeva momente a si disparut. Mai tirziu omul de afaceri a aflat ca fostul sau partener a murit in dimineata zilei in care a venit in magazin, cu citeva ceasuri inainte de a ajunge acolo.
Soldatul mort care ii apare mamei sale
Un soldat americam care isi satisfacea stagiul militar in Germania inainte de a i se termina stagiul a aparut la el acasa, undeva la marginea orasului Detroit, in momentul in care mama sa pregatea micul dejun. El i-a zimbit si i-a spus: Nu pot sa stau prea mult, nici macar la micul dejun. Am venit numai sa-mi iau ramas-bun. Dupa ce a spus aceste cuvinte s-a intors si a iesit afara. Mama uimita a iesit in fuga dupa el, dar fiul disparuse deja. Seara tirziu, in aceeasi zi, la aceasta familie a venit un ofiter care le-a spus ca fiul a murit in urma unei intimplari nefericite, cu o ora inainte de aparitia sa acasa, la 6.000 de mile de Detroit, in Germania.
Mortul care ii cerea nepoatei sa se sinucida
Un celibatar din New Jersey isi iubea foarte mult tinara nepoata. La un moment dat el a aparut la ea la serviciu, cerindu-i cu indirjire sa-l asculte. Imi cerea sa ma sinucid, a povestit dupa aceea tinara. Imi spunea ca trebuie sa fac acest lucru ca sa ramin cu el pe vesnicie. Imediat ce unchiul a plecat, fata nedumerita si-a sunat mama pentru a-i povesti despre intimplarea care o ingrozise. Mama era speriata, spunea fata. Ea mi-a povestit cum in acea dimineata unchiul meu a murit din cauza unui atac de cord.
Ciinele mort i se arata stapinului sau
Un fermier din statul New York si-a amintit pe neasteptate ca de citeva ore nu l-a mai vazut pe credinciosul sau Max, un ciine batrin. El l-a strigat pe ciine, iar acesta a aparut in fata stapinului nu se stie de unde. Max dadea bucuros din coada si ii lingea stapinului miinile, s-au asezat amindoi jos, au impartit sandvisul cu peste si brinza. Dupa citeva minute ciinele a inceput sa urle si a disparut nu se stie unde. Stapinul a fugit dupa ciine, dar pe strada a intilnit un vecin care tira dupa el corpul credinciosului ciine. Vecinul i-a spus: A murit. Dupa cum se pare, cu vreo ora in urma a fost lovit de o masina. Fermierul a zis: Max a fost un ciine atit de credincios, incit atunci cind l-am strigat, el a venit la mine chiar si de pe cealalta lume.
Ciinele mort isi salveaza fostul stapin de la accident
Robin Deland conducea masina noaptea tirziu pe un drum de munte in statul Colorado, pe unde cu greu s-ar fi putut intersecta doua masini. La un moment dat, in lumina farurilor a aparut un ciine. Masina aproape ca l-a lovit. Robin a pus frina brusc. El a recunoscut ciinele, acesta era Jeff al sau, care murise cu o jumatate de an in urma. Robin a coborit din masina si a inceput sa strige ciinele care de citeva luni nu mai era printre cei vii. Insa Jeff nu s-a intors deloc, el mergea inainte, catre o curba atit de strinsa incit din locul unde se afla Robin nu se vedea nimic. Cind a ajuns acolo, acesta a observat ca era un perete de munte surpat imediat dupa curba. Bolovanii se rupsesera din perete si blocau tot drumul. Atunci cind te aflai in miscare nu ai fi avut cum sa-l observi la timp pentru a evita o tragedie. Insa unde era Jeff se vedeau, el fiind cel care i-a salvat viata. Robin l-a cautat primprejur, dar fantoma ciinelui sau disparuse.
Povestea setterului salvator
Iata o alta intimplare din acelasi stat Colorado. Era seara, furtuna mare, iar Frank Talbert dormea in patul sau, dormea atit de profund incit nici macar furtuna cu tunete si fulgere nu a reusit sa-l trezeasca. Ar fi trebuit insa sa se trezeasca. Alaturi de casa a inceput sa latre un ciine. Era un latrat atit de asurzitor, enervant. Frank a dat cearsaful la o parte, s-a imbracat, pentru ca latratul nu inceta deloc. De aceasta data ciinele latra chiar linga usa. Frank a deschis usa si a vazut un setter roscat cu o pata alba pe piept, care se indeparta usor de casa ca si cum il chema pe acesta dupa el. Frank a plecat dupa ciine sa vada ce se intimpla. In citeva momente, s-a auzit un tunet puternic, urmat de un fulger ca si cum cerul s-ar fi rupt in doua deasupra capului sau. Frank s-a oprit si s-a uitat inapoi: patul sau era in flacari pentru ca fulgerul lovise chiar in casa sa.
Trebuie sa merg la un vecin, s-a hotarit Frank. Dupa citeva minute ii povestea unui vecin aceasta stranie istorie, la care a luat parte acel ciine care i-a salvat viata. Imediat dupa incident ciinele a disparut ca si cum l-ar fi inghitit pamintul. Ciinele, dupa cite vad, seamana cu Sandy a mea, a spus vecinul ginditor. Numai ca Sandy a mea a murit cu doua luni in urma, a conchis acesta.
Pisica Baghera isi salveaza fosta stapina
Tatiana Savcenko din Moscova era medic de profesie. In anul 1947, dupa terminarea institutului, dupa repartizare aceasta a ajuns la Ashabad. Dispensarul era la marginea orasului, iar ea trebuia sa locuiasca intr-o casa mica din chirpici, acolo unde locuia o femeie singura, ai carei doi fii murisera in razboi. Stapina casei i-a dat doctoritei camera care fusese a copiilor atunci cind stateau acasa. Singura piesa de mobilier din aceasta camera era un pat metalic, ale carui picioare erau acoperite cu un fel de substanta toxica impotriva insectelor. Pentru a inveseli cit de cit atmosfera si a scapa de singuratate, doctorita a adoptat o pisica neagra fara casa pe care a numit-o Baghera. Pisica se culca la picioarele doctoritei, iar aceasta ii dadea voie pentru ca se temea ca noaptea se poate trezi in pat cu vreun scorpion. Baghera ii era foarte devotata stapinei sale si a murit salvindu-i acesteia viata (s-a napustit asupra unui sarpe veninos care patrunsese in camera). Doctorita a fost foarte mihnita atunci cind a pierdut-o pe Baghera si, amintindu-si de ea, nu a mai vrut sa-si ia o alta pisica.
Dupa aproximativ un an, Tatiana s-a trezit in toiul noptii din cauza unui mieunat clar care se auzea chiar linga urechea ei. I s-a parut ca este chiar Baghera, glasul era foarte asemanator, insa cind s-a trezit si a aprins lampa in camera nu era nici o pisica. Acum mieunatul chemator se auzea chiar sub fereastra. Doctorita a privit pe fereastra, dar nici acolo nu a reusit sa vada nimic. Din cauza zgomotului s-a trezit si stapina casei, chiar daca ea nu auzise nici un mieunat. Dupa citeva minute, Tatianei i s-a parut din nou ca este chemata de Baghera. Impreuna cu stapina, aceasta a iesit in curtea inconjurata de un gard inalt si au inceput sa o strige pe pisica. In acest timp cerul deasupra lor s-a luminat ca atunci cind este furtuna si fulgera, s-a auzit un zgomot puternic si pamintul sub picioarele lor a inceput sa se cutremure. In citeva secunde casa lor s-a prabusit, transformindu-se intr-o gramada de moloz. Acesta este cutremurul din anul 1948 din orasul Ashabad, in care au murit aproape 100.000 de oameni.
Pisica omorita se razbuna pe ucigasii ei
Exista insa si altfel de exemple, atunci cind fantomele unor animale chinuite si ucise cu cruzime se razbuna de-adevaratelea pe cei care le-au facut rau.
Un elev din Petersburg (Rusia), Vasili B., impreuna cu un prieten al sau, a hotarit de dragul experimentului sa arunce pe scari de la etajul al XII-lea o pisica fara stapin care s-a nimerit sa le cada in mina. Dupa ce au aruncat-o, fara sa pregete au mai lovit pisica moarta si cu un bat. Dupa doua saptamini amindoi prietenii stateau pe un peron aproape pustiu de la marginea orasului. De peron se apropia un tren. Deodata, pe peron, la vreo 10 metri de ei, a aparut o pisica, o copie exacta a celei moarte. Elevii nu au avut timp sa constientizeze acest fapt, ca pisica s-a indreptat catre ei, cu fiecare pas crescind in dimensiuni. Baietii nu au putut sa se miste din loc. Apropiindu-se la vreo 3 metri de cei doi, pisica-monstru ai carei ochi straluceau asemenea unor flacari s-a aplecat la pamint si a sarit in fata. Vasili, care statea pe margimea peronului, a cazut chiar sub rotile trenului aflat in miscare.
Femeia rautacioasa din orificiul ferestrei
In februarie 1988, intr-una din casele din Vsevolojsk, o suburbie a Leningradului, s-a intimplat ceva neasteptat: proprietarul unui apartament de la parter a observat un orificiu perfect rotund, la unul din geamuri. In 13 februarie, la fata locului a sosit S. Kuznetov, candidat in stiinte tehnice si profesor la Institutul Politehnic din Leningrad. El a fotografiat ciudatul orificiu, dar cind a developat filmul a vazut in interiorul orificiului figura rautacioasa a unei femei, care parea ca se uita inauntru. In momentul in care Kuznetov facuse fotografia, nimeni nu se afla insa in casa.
Fotografia a aparut imediat intr-o serie de reviste care se ocupa de fenomenele paranormale, iar specialistii au inceput sa emita diverse ipoteze. Careva a glumit atunci, spunind ca poate este vorba de vreo matusa care, desigur, murise demult si care sparsese geamul, aparatul nefacind altceva decit sa inregistreze trecutul.
Un cintaret de muzica usoara intr-o fotografie de familie
Desigur, multora li s-a intimplat sa gaseasca, dupa developarea filmului, alaturi de cei dragi, oameni sau obiecte care in momentul fotografierii nu se aflau acolo. Astfel de cazuri s-au intimplat inca de la aparitia fotografiei. Eduard Buvet, un fotograf francez, a fost chiar arestat, in anul 1875, acuzat fiind ca a contrafacut niste fotografii, in care pe linga figurile persoanelor fotografiate apareau figurile unor persoane publice sau ale unor artisti.
Intr-una dintre fotografiile facute de un moscovit la o mica reuniune de familie, alaturi de persoanele asezate la masa a aparut si un musafir nepoftit, care nu era altul decit un cunoscut cintaret de muzica usoara. Intrucit televizorul nu functiona in momentul fotografierii, toti au fost cit se poate de mirati de aceasta ciudatenie si fotografia a ajuns in paginile revistelor de specialitate. Artistul in cauza s-a abtinut de la orice fel de comentarii.
Evident, in majoritatea cazurilor, specialistii fotografi au reactionat prompt: ori filmele erau vechi, spuneau ei, ori a fost facuta o expunere dubla pe acelasi cadru. Moscovitul in cauza nu se gindise insa niciodata sa-l fotografieze pe cintaretul de muzica usoara.
Fotografiile erau facute cu aparate pentru amatori
Dupa ce au fost emise tot felul de ipoteze, mai mult sau mai putin credibile, s-a gasit totusi cineva care sa incerce sa explice fenomenul aparitiei fantomelor in fotografii, in persoana lui Henrich Silanov, seful Laboratorului de Analiza Spectrala de la Intreprinderea Voronejghologhija.
Analizind o serie de astfel de fotografii, el a observat un lucru care se repeta: cele mai multe dintre fotografiile analizate de el erau facute cu aparate de tip Smena sau Sputnik, aparate cu optica simplificata, utilizate in special de amatori.
Majoritatea celor care au reusit sa fotografieze OZN-uri au folosit aparate foarte simple, ale caror lentile simple permiteau patrunderea atit a razelor ultraviolete, cit si a celor infrarosii (ulterior, in anii ’80, aceleasi rezultate se puteau obtine prin schimbarea lentilelor de sticla cu altele din cuart).
Aparatul care inregistreaza trecutul
Cunoscind aceste lucruri, Silanov s-a apucat sa construiasca singur un aparat, care sa permita fotografierea intr-un diapazon spectral mai larg. Prima fotografie facuta de el a fost in imediata apropiere a laboratorului sau. Silanov nu a facut altceva decit sa fotografieze o masina din curte. In momentul developarii, alaturi de masina aceasta a mai aparut si conturul alteia, care, dupa cum s-a stabilit ulterior, plecase din acel loc cu mult timp inainte ca Silanov sa iasa cu aparatul sau de fotografiat in curtea institutului. In cea de-a doua fotografie a lui Silanov, pe linga cei doi colegi pe care ii fotografiase stind de vorba au mai aparut insa alti doi, care statusera in acel loc cu putin timp in urma, dar oricum, inainte ca Silanov sa faca cea de-a doua fotografie. Aparatul lui Silanov inregistra deci… trecutul.
Criminalistii folosesc astazi fotografia in infrarosu, care le permite fixarea pe pelicula a… invizibilului. Spre exemplu, fotografia realizata cu un astfel de aparat inregistreaza urmele lasate pe asfalt, astfel ca in loc de o masina pot aparea trei: cea fotografiata de fapt, cea care a plecat mai demult din acel loc, precum si cea care abia a plecat de la locul faptei.
Un moment din urma cu 50 de ani
Niste fotografii au fost facute in mijlocul naturii, pe malul riului Hopra. Una dintre ele, realizata in 26 iulie 1991, la orele 17.00, era de-a dreptul senzationala, aici fiind fixate mai multe evenimente petrecute cu mult timp inainte. In prim-plan, se puteau vedea citiva copaci cu virfurile rupte, precum si citeva obiecte si un personaj care in momentul fotografierii nu fusesera acolo: o femeie, care dormea intr-o barca pneumatica aflata la mal, si un rucsac alaturi. In mod evident, in acest loc fusese o tabara de excursionisti. Urmatoarea fotografie, facuta 15 minute mai tirziu, a fost cu mult mai senzationala: in partea dreapta a cadrului aparea un soldat cu casca pe cap, care statea in transee. In anii razboiului, prin aceste locuri trecuse intr-adevar una dintre principalele linii de aparare. In fotografie erau deci imortalizate evenimente petrecute cu aproape 50 de ani in urma.
In anul urmator, cu aparatul lui Silanov nu au mai fost facute fotografii prea senzationale, cu exceptia a doua cadre, executate pe acelasi mal al riului Hopra. Fusese fotografiat malul riului, dar in fotografie aparusera un cort in care se vedeau figurile a doua persoane, precum si o plasa de pescuit. In cea de-a doua fotografie, in care initial fusese de asemenea fotografiat doar malul gol al riului, apareau doi tineri, care abia se intilnisera aici. In expeditiile ulterioare, fusese fotografiat acelasi mal pustiu al riului, si in cadre apareau din nou figurile unor persoane care poposisera mai demult in aceste locuri.
Vom putea privi in trecut, chiar si in cel mai indepartat
Astfel de experimente, in care sa fie studiata memoria cimpului, au fost efectuate in locuri putin populate sau chiar pustii. In acele locuri unde avusesera loc evenimente importante fotografiile pareau ca sint executate din mai multe straturi, evenimentele suprapunindu-se deci unele peste altele.
Intrebarea este cit de mult poate privi in trecut aparatul lui Silanov. Intr-unul din cadre, de exemplu, a aparut un tanc, utilizat in 1921, in timpul Razboiului civil din Rusia.
Silanov nu a dorit sa genereze senzatie in jurul sau si a fotografiilor sale: Grupul nostru de cercetare va trebui sa inteleaga cit mai bine acest fenomen, declara el. Daca vom reusi sa invatam sa inregistram cimpul informational, cu siguranta ca vom putea privi in trecut, chiar si in cel mai indepartat.

Niciun comentariu: