marți, 8 aprilie 2008

fantome

Despre fantome...
Intre Anglia si Romania

Cu circa 2-3 ani in urma, un cotidian romanesc foarte serios, relata despre „casa bantuita de fantome” din Craiova. Se povestea acolo despre o casa, dandu-se si numele familiei care o locuia, in care aveau loc numeroase fenomene inexplicabile, care au sfarsit prin a da numele lor acelei case - „casa cu fantome”. Era o stire lapidara si, in nici un caz, nu era publicata pe 1 aprilie. Asta m-a facut sa-mi amintesc de vremea copilariei cand, aflandu-ma prin partile Varciorovei ( Mehedinti), intr-un sat, azi disparut sub apele Dunarii la Portile de Fier, femeile vorbeau despre fantoma Martolea, ca fiind cea care pedepsea pe cei care lucrau martea si vinerea, luandu-le graiul ; si astazi, inca mai cred ca atunci, copil fiind am „vazut-o” pe Martolea pe un pod, candva, pe inserat. Desigur, acum incep sa am unele indoieli, dar impresia puternica de „fantoma” mi s-a intiparit in minte. DEX-ul spune ca fantoma este „o fiinta ireala pe care cred (sau pretind) ca o vad unii oameni cu imaginatia tulburata sau pe care o creeaza fantezia scriitorilor”. Sa vedem daca numai cei cu „imaginatia tulburata” sau scriitorii pot „vedea” fantome.


Fantome, stafii si... savanti

In tara noastra sunt cunoscute astfel de fenomene greu de ignorat si demne de amintit. Ar mai fi de spus ca in Romania este mult mai mult folosit termenul „strigoi” sau „stafie” ( vezi „Strigoi, moroi, varcolaci” pe www.superstitii.ro ) despre care se spune ca sunt „sufletul unui om mort, aparitie fantomatica” sau „duhul unui mort legat de Pamant” care pricinuieste, sau nu, rau celor pe care-i intalneste. In mod unanim, aceste fiinte ireale, supranaturale, au un corp imaterial. Cu unele mici exceptii ( vezi „Despre spiritism” pe www.elystar.ro ) ; una dintre aceste fantome, aceea a Katiei King, raspandind un miros de parfum si careia i s-a putut saruta mana in mod galant !

De fantome s-au interesat numerosi oameni de stiinta, printre care celebrii Pierre si Marie Curie, care au cunoscut-o pe strania Eusapia Palladino care vorbea cu mortii si muta obiectele cu puterea gandului. Aceasta dorea ca la sedintele ei sa asiste cat mai multi „savanti care s-ar fi crezut in stare sa determine cauza unor astfel de fenomene” ! Pierre Curie a luat parte la cca. 43 de astfel de sedinte, dar nu avem marturii daca el a putut determina vreo astfel de cauza. Tot astfel, laureatul Premiului Nobel pentru medicina al anului 1913, Charles Richet, pasionat de fantome si aparitiile lor, a calatorit la Vila „Carmen” din Alger unde isi facea aparitia fantoma Bien-Boa, dar si o anume printesa Phygia careia, se spune, chiar i-a sarutat mana, care era foarte „palpabila” ! Si Sir Olivier Lodge, al carui fiu cazuse pe frontul Primului Razboi mondial, participa la sedinte de spiritism pentru a se intalni cu fantoma fiului sau. Dar el si-a pus intrebarea „cum ar putea fi sigur de veridicitatea mesajelor primite ?” Pentru verificare, el a lasat cateva mesaje sigilate in plicuri, pentru a fi comparate cu mesajele transmise chiar de el, de „dincolo”, dupa moartea sa. Nu exista, nici in acest caz , marturii ca ele s-ar fi verificat !
Dar cazul cel mai cunoscut, studiat si controversat, este cel al lui Sir William Croockes, care a participat la numeroase sedinte ale mediumului Florence Cook, care, in transa fiind, facea posibila aparitia fantomei fiicei unui aventurier din secolul al XVII-lea, numita Katie King, pe care Sir William a fotografiat-o de mai multe ori - si nu numai el - fiind convins ca asista la un fenomen supranatural. Evident, n-a putut demonstra nici cauzele, nici mijloacele prin care fantoma isi facea aparitia ; nici el, nici multi altii care au asistat la aceste aparitii. Dar , cu totii erau convinsi de aceasta, mai ales ca dupa disparitia fantomei , ramaneau florile pe care aceasta le purtase !


Castele bantuite de fantome

Fantomele au aparut intotdeauna si cam peste tot. Desigur, exista unele locatii predilecte, cunoscute pe intreg mapamondul, cum ar fi castelele din Scotia si cele din Transilvania. Dintre primele, cel mai cunoscut este Castelul Stuartilor, locuit de contii de Moray, castel bantuit de fantome atat de infricosatoare, incat exista o poveste care spune ca un braconier, pe nume Big Angus a pus pariu ca va innopta in acel castel. Din pacate, dimineata a fost gasit mort, nu in interiorul, ci in gradina castelului, cu chipul schimonosit de o spaima cumplita. In mod anecdotic, agentiile de turism din Scotia ii sfatuiesc pe turisti sa mearga intai sa vada monstrul din Loch Ness, pentru ca dupa ce vad Castelul Stuartilor s-ar putea sa nu mai apuce...

In Marea Britanie, la Norfolk, in Castelul Blickling Hall, se spune ca bantuie fantoma Annei Boleyn, una din sotiile lui Henric al VIII-lea si nu numai ea. Se spune ca un oarecare Sir Thomas ar fi blestemat sa incerce sa treaca 12 poduri inainte de ivirea zorilor ; dar si Sir John Fastolfe, cavaler din secolul al XV-lea ( care l-a inspirat pe Shakespeare cand a scris „Falstaff ). In Somerset se afla Dunster Castle, bantuit de fantoma „barbatului in verde”, iar in Welshpool - Powis Castle, unde apare fantoma unei „doamne in negru” stand mereu in acelasi loc, in fata unui semineu.
Sunt multe castele bantuite de fantome, raspandite peste tot. Una dintre cele mai cunoscute si vizitate locatii este Hotel Fairmont Algonquin din New Brunswick, in Canada, care este bantuit de fantoma unei mirese ; dar si in Irlanda de Nord, la 40 km de Belfast, Castelul Ballygally are o fantoma prietenoasa pe care o cheama d-na Shaw ; se mai plimba pe acolo si Madame Nixon, care-si fosneste crinolina pe coridoarele castelului de cateva sute de ani. In Danemarca, la Sealand, Hotel DragsholmsSlot, construit in secolul al XII-lea, se mandreste cu trei fantome, denumite : Doamna in Gri, Doamna in Alb si Contele Bothwell ; prima este o fosta camerista care controleaza si acum curatenia castelului. Despre Doamna in Alb se spune ca a fost fiica proprietarului acelui castel, care s-a indragostit de un simplu muncitor cu care voia sa se casatoreasca ; drept pedeapsa, tatal ei a zidit-o in constructia castelului imbracata in mireasa. Este Interesant ca, dupa cateva secole, la renovare, s-a gasit un schelet zidit, cu urme de rochie de mireasa !
In fine, in SUA, statul Louisiana, Plantatia Myrtles din St. Francisville, detine si ea o aparitie foarte cunoscuta - Chloe - fantoma prietenoasa si ea, care canta la pian aceeasi melodie, la nesfarsit. Aceasta din urma aparitie fantomatica a fost un subiect mult dezbatut de prestigioasele publicatii New York Times, Forbes si National Geographic, dar si in una din emisiunile celebrei moderatoare Oprah.


Fantome in Romania

La noi in tara, cel mai cunoscut castel este Bran-ul, asa-zisul Castel al lui Dracula, celebrul vampir. Dar care, vai, nu are nici o legatura cu adevarul ; cel mult se poate ca, cel care a dat numele legendei - Vlad Tepes, sa fi dormit acolo o singura noapte, pe cand era la vanatoare in aceea zona. Legenda lui Dracula fiind mai mult decat cunoscuta, sa mai spunem doar ca Vlad Tepes isi avea, de fapt, Cetatea de Scaun la Targoviste, iar fortareata lui era Castelul de la Poienari, pe Arges.
Daca se poate vorbi de aparitii fantomatice, atunci, desigur, este vorba despre „Casa stafiilor”. Astfel era denumit Castelul Iulia Hasdeu din Campina. Constructie ciudata, cu o arhitectura deosebita de tot ce este traditional la noi, castelul a fost construit intre anii 1893-1896, de catre Bogdan Petriceicu Hasdeu, in memoria fiicei sale mult iubita, moarta in varsta de 19 ani, in 1888. Copil ciudat si precoce, Iulia Hasdeu citea la 2 ani si jumatate, la 4 ani scria, la 5 ani compunea poezii, la 8 ani termina scoala primara, cunoscand limbile franceza, engleza si germana, iar la 11 ani termina gimnaziul. La varsta de 12 ani pleaca la Paris, unde, la 17 ani a absolvit, ca studenta eminenta Facultatea de Litere. Era poeta si muziciana, dar moare tanara, lasandu-l pe tatal sau neconsolat. Din acest moment incepe istoria „casei fantomelor” - Castelul Iulia Hasdeu.
Dupa moartea fiicei sale, B.P.Hasdeu se refugiaza in spiritism si practici de evocare a spiritului Iuliei. De altfel, el pretindea ca a construit castelul dupa planurile Iuliei, dictate in sedintele de spiritism. Locuitorii din Campina spuneau ca in castel se petrec lucruri ciudate, lumini aprinse noapte, cand nimeni nu locuia acolo si, mai ales, ca pianul ei canta singur, ziua si noaptea. In peretele biroului este o gaura prin care se spune ca intra fantoma Iuliei Hasdeu, care statea la lungi conversatii cu tatal neconsolat. Cat adevar ? Cata legenda ? Nu stim. Dar legenda exista si nu este cu nimic mai prejos decat celebrul Dracula sau fantoma Annei Boleyn ori Sir Thomas! Am zice chiar, dimpotriva...


In Romania, Castelul Poienari de pe Arges, Casa Vlad Dracul din Sighisoara, Castelul Corvinilor de la Hunedoara, Castelul Bran, Templul de la Sinca, Curtea Domneasca de la Targoviste, sunt tot atatea posibile locatii in care fantomele trecutului sa vrea sa se intoarca ! Poate ca o si fac...
Poetii nostri vad „Umbra lui Mircea la Cozia” si „Ruinurile Targovistei” se insufletesc de fantomele trecutului, sub condeiul dus de imaginatia vie a scriitorilor, dar si de istoria adevarata a locurilor si a poporului roman.




CASA BANTUITA,COSMARUL AGENTILOR IMOBILIARI

In timp ce in Occident prezenta unei fantome poate creste considerabil valoarea unei proprietati, romanii nu sesizeaza inca potentialul comercial al locuintelor de gen.


Prietenoasa sau nu, reala sau inchipuita, fantoma din dormitor este, poate nu va vine sa credeti, un factor determinant in vanzarea unei proprietati. O casa considerata bantuita sau in care s-au intamplat evenimente stranii, ramase neelucidate, scade considerabil valoarea unei locuinte autohtone. La polul opus, pe pietele britanice si americane de real estate, prezenta unui locatar din alta dimensiune a ajuns sa fie exploatata comercial. Fantoma are si ea pretul ei, adeseori unul piperat.

Vorbind despre piata romaneasca, analistul imobiliar Artur Silvestri spune ca "noi nu avem nici cea mai firava indemnare in a preface traditia casei bantuite in obiect de valorificare comerciala sau, daca aceasta nu exista, sa o inventam pentru a o include in marile povesti turistice, asa cum se intampla adeseori pe la altii." Proprietarii romani ai unor proprietati suspectate ca ar gazdui personaje pentru care nu este platita intretinerea lunara sunt cel mai adesea reticenti in a discuta pe aceasta tema. Presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu, sau fostul deputat FSN Dumitru Radauceanu sunt posesorii unor imobile despre care s-a scris ca ar fi bantuite. De unde reticenta aproape universala in a dezbate acest subiect? "Explicatia consta intr-un gen de retinere romaneasca in fata unui intreg sir de superstitii despre care nu se vorbeste decat in cercuri inchise ori in traditii de familie care nu se exteriorizeaza" a declarat Artur Silvestri.

Sinceritatea, nerecomandata in vanzarea unei case bantuite


La noi, simplul zvon al existentei unei prezente misterioase ridica dificultati in vanzarea unei astfel de case. De aceea, putini sunt agentii imobiliari care afla istoria intunecata a proprietatilor pe care le propun clientilor, mai ales in conditiile in care legislatia romaneasca, spre deosebire de cea a multor state americane, nu prevede o astfel de obligatie. Cum este aproape evident ca a mentiona despre o ipotetica aparitie din alta dimensiune este cel mai adesea daunator din punctul de vedere al afacerii strict imobiliare, proprietarii romani pastreaza tacerea cu privire la acest subiect. Chiar si in aceste conditii, exista marturii ale unor astfel de evenimente. Pe unul dintre acestea l-a trait, in primavara anului 1995, Artur Silvestri, care, in acea perioada lucra nemijlocit in domeniul tranzactiilor imobiliare. "Am vizitat, la chemarea vanzatorului, o splendida resedinta situata pe strada Leonida, din Bucuresti. Cladirea, o mica bijuterie, se intindea numai pe parter. Din curiozitate, am poftit sa urc in podul casei. Urcand cu greu pe scara ingusta, m-am oprit cateva clipe si am privit catre palierul unde statea fixandu-ma o prezenta indefinita, aratand ca un barbat slab si ganditor, destul de nemultumit de vizita ce il tulbura. Am coborat si am plecat cu precipitare, hotarand sa nu ma ocup de acea vanzare si sa uit ceea ce vazusem", rezuma momentul analistul imobiliar. Povestea casei din strada Leonida curge si astazi.

Vanduta relativ usor, in lipsa unei publicitati a fenomenelor care exced normalitatea, casa a fost renovata si inchiriata de mai multe ori. Pe piata imobiliara din Statele Unite ale Americii, casele sau terenurile bantuite poarta numele de proprietati stigmatizate. Aici se inscriu insa si casele implicate in scandaluri cu celebritati, cum ar fi consum de droguri sau infidelitati, incidente sexuale, dar si cele in care a avut loc o crima sau o sinucidere. Iar pentru agentii imobiliari americani, sa vinzi o astfel de casa poate fi un cosmar. Exista, desigur, graduri diferite de stigmatizare. Cu cat crima a fost mai oribila, cu atat casa in care s-a petrecut este mai greu de vandut, iar stigmatul cel mai greu de inlaturat este cel al unei crime multiple, unei crime infaptuite de un cult sau al unei sinucideri in masa. Apoi urmeaza sinuciderile si crimele, infractiunile sexuale si adulterul.

Casa in care a fost omorata sotia lui O.J. Simpson

Cu toate acestea, evenimentele care s-au petrecut intr-o casa pot duce la o scadere a pretului proprietatii de 15-25%, arata "Wall Street Journal". Cele mai daunatoare sunt asocierile cu scandaluri care atrag atentia mass-media. Dupa doi sau trei ani insa, stigmatul incepe sa se stearga, pentru ca, pe masura ce trece timpul, oamenii uita. si totusi, nu de putine ori, impactul poate fi minim. intr-un studiu efectuat in 2000, James Larsen, un profesor de finante de la Wright State University, din Dayton, Ohio, a analizat 100 de case stigmatizate, inclusiv cele asociate cu scandaluri sexuale, crime sau case despre care se spunea ca sunt bantuite. Acestea au fost vandute la preturi cu 3% mai mici fata de cele neasociate cu scandaluri, dar au stat pe piata cu 45% mai mult timp.


Factorul-cheie care afecteaza pretul de vanzare este timpul scurs intre incidentul care a avut loc in casa si momentul in care proprietatea a fost scoasa pe piata. in unele cazuri, arata studiul lui Larsen, efectele scandalului s-au diminuat dupa 5-7 ani. Sotia jucatorului de fotbal american O.J. Simpson, Nicole Brown Simpson, a fost ucisa in 1994, alaturi de Ron Goldman, intr-o casa cu patru dormitoare din Brentwood, California. Proprietatea a fost scoasa la vanzare la un an dupa crima si s-a cerut pe ea un pret de 795.000 dolari. A stat insa pe piata mai mult de doi ani, pana cand a fost vanduta cu 595.000 dolari. Dar cum orice casa isi are cumparatorul, acelasi lucru se poate spune si despre casele bantuite de fantome. Uneori, o fantoma poate sa creasca pretul casei, atunci cand cumparatorul este interesat tocmai de musafirul nepoftit din casa. "Avem copii, asa ca am prefera ca prezenta din casa sa nu fie negativa sau foarte invaziva. Suntem deschisi si versati in a trata cu fantomele". Asa suna comentariul adaugat unei cereri de cumparare a unei case bantuite, pe un site specializat in astfel de listari, www.sdparanormal.com. Caitlin si Michael, care au postat anuntul respectiv, vor sa cumpere o casa bantuita in Illinois, prefera sa aiba cat mai putini vecini si sunt dispusi sa plateasca intre 200.000 si 350.000 dolari. Vanatorii de fantome sunt insa de cele mai multe ori dezamagiti, pentru ca aparitiile nu-si fac simtita prezenta niciodata. Apoi mai sunt speculantii, care cumpara, sub valoarea pietei, proprietati bantuite sau foarte mediatizate din cauza unor crime care au avut loc acolo, si le exorcizeaza sau le remodeleaza si le vand dupa un timp, la preturi mai mari.

Oferta speciala: "Vand casa cu fantoma cu tot"

Exista insa si proprietari care convietuiesc foarte bine cu musafirii supranaturali din caminul propriu. Acesta este si cazul cuplului Maureen si Ray Ronson, din tara Galilor. Cei doi au cumparat in 1997 o casa, in care au descoperit o prezenta nedorita. La inceput au fost speriati si chiar au dormit in masina cateva nopti, ca sa scape de fantoma. Cu timpul insa, s-au atasat de ea si i-au dat si un nume: Tom. "Lucrurile dipareau si apareau in alte locuri si existau zone in casa unde era foarte frig. Odata am si vazut ceva in baie. Am chemat un preot, care a vorbit cu fantoma si lucrurile s-au mai linistit. Ne-am atasat de ea", povestea Ray Ronson jurnalistilor de la BBC. Cand s-a decis sa se mute intr-o locuinta mai mare, familia Ronson a scos casuta la vanzare, dar a pus o conditie speciala, ca fantoma rezidenta sa fie lasata sa ramana la ea acasa.

La britanici insa, psihologia cumparatorului difera putin de cea a americanilor. "in Marea Britanie, unde am crescut eu, o casa stigmatizata tinde sa fie o raritate si, prin urmare, poate avea un pret mai mare. Britanicii iubesc o crima suculenta, mai ales daca ea a fost comisa in propria lor casa si ei se pot lauda vecinilor cu asta", povesteste scriitorul britanic Patrick McGrath, in "New York Times".
In SUA, lucrurile stau altfel, iar evenimentele nefericite petrecute intr-o casa tind sa se transforme intr-o problema serioasa. La americani, peste jumatate din state cer, prin lege, ca unui cumparator sa i se spuna daca pe proprietatea scoasa la vanzare a avut loc o crima sau o sinucidere, dar unele legi limiteaza perioada pentru care se impune aceasta regula. Codul Civil din California, de exemplu, spune ca un deces survenit pe o proprietate trebuie dezvaluit cumparatorului numai daca a avut loc in ultimii trei ani. in Dakota de Sud, vanzatorii trebuie sa informeze cumparatorii de o moarte sau un suicid, numai daca a avut loc intr-un interval de 12 luni inainte de vanzarea casei.



"Apartamentul Blestemat"


Ca sa fim in ton cu titlul rubricii, nu putem sa nu remarcam foarte multe cazuri, in care explicatiile logice nu sunt "tocmai la ele acasa"...
Sunt foarte multe locuri,case, strazi, in arealul carora se petrec lucruri foarte ciudate. Oamenilor le este frica sa povesteasca...toti susotesc pe la colturi, iar informatiile obtinute de la acestia nu au darul de-a te lamuri, din contra... Si totusi, unii specialisti au riscat. Relatarile despre "zone ciudate", aflam tocmai din indepartata America, iar daca poposim brusc in Marea Britanie, unele marturii, ne pun serios pe ganduri...
Nu vom merge atat de departe (deocamdata)...ramanem aici, in Romania...
De la Timisoara,Arad,Constanta,Iasi si Bucuresti, situatiile (faptele) bizare se tin lant. Iata un caz,foarte vechi, din Bucuresti...



"Apartamentul Blestemat"

Bucuresti, perioada 1987 (iulie) - 2005 (oct.)

Nu am fi adus in discutie acest caz, daca nu l-am fi auzit din gura unui preot... Exista si alte marturii in sprijinul acestei relatari, dar, fie chiar si la nivel scriptic, ne-am oprit la aceasta, deoarece prin natura profesiei si a experientei pe care o are, acest preot a reusit sa aduca niste argumente plauzibile, chiar daca acestea sunt de o factura, mai mult religioasa decat stiintifica.
Si totusi...


Frigul...

Este vara anului 1987, undeva la marginea Bucurestiului, intr-un apartament cu patru camere...
Aceiasi activitate..."rutina"..
Domnul catre sotie :
Draga mea, inchide, te tog, geamurile ! E curent...
- Care geamuri ? Sunt inchise. Am aerisit acum cinci minute.
Jaluzelele le-ai tras ?
- Da...
Hmm... Ciudat... Vino putin pana in ultima camera...
- Brrr... Ce este cu frigul asta?!...

Situatia se repeta. A doua , a treia zi....
Amandoi, in a opta zi ,se hotarasc sa nu mai intre in camera respectiva... O inexplicabila frica, plutea in aer...dar, ceea ce avea sa se intample in a 12-a zi depasea orice senzatie banala de frica... Da, groaza...cred ca este cel mai potrivit cuvant...


Camera...

In cateva zile, venea doamna "doctor" din concediu si, iarasi trebuia sa-i inchirieze camera. La inceput totul parea bine, dar nu si acum. De dat inapoi, nici ea si nici sotul, nu mai puteau... Aveau nevoie de bani... Daca se afla... Era prea tarziu...

Acum isi mai revenise. Era timpul sa faca putina ordine si sa aeriseasca incaperea.
Abia deschise usa si, un val rece de aer ii patrunse in tot corpul... Aceeasi senzatie, aceleasi stari de spaima, iar sangele care se prelingea din perete (cel din partea dreapta), venea sa completeze un tablou dintr-o cu totul alta lume... Din partea superioara a peretelui se puteau distinge, cel putin noua dare de sange proaspat... De unde ? Cum ? .. Si frigul...?...Vara...?... Doar nu mai intrase nimeni, de atatea zile...
Un tipat, parca neomenesc, urmat de zgomotul puternic al usilor trantite, il determina-se pe sotul ei sa arunce tigara si, sa alerge direct spre camera...


Epilog

Catre sfarsitul aceluiasi an, mai precis sfarsitul lunii noiembrie, moare sotia acestuia, intr-un stupid accident casnic. Era insarcinata, in luna a treia.
Fiind singur, se hotaraste sa vanda apartamentul. "Doctorita" plecase... Era si cazul, deoarece domnul nu putea sa mai accepte ceea ce facea...acele chiuretaje ilegale...
Intre timp, Securitatea se interesase de acest caz, dar sub o cu totul alta conotatie. In urmatorul an, nici la al doilea anunt nu s-a putut vinde apartamentul... Erau clienti, dar cum veneau si, erau hotarati sa-l cumpere, tot asa si plecau... Sotul raposatei a lasat casa la jumatate de pret... Degeaba... Aceeasi poveste...
In 1992, o alta incercare - la fel si in 2002...deznodamantul, acelasi.. Nici el nu stie ce sa mai creada. E convins ca apartamentul este blestemat.. Din octombrie 2005, s-a retras din viata sociala... Nu mai vrea sa discute cu nimeni...

Si totusi... poate intr-o buna zi, vom afla mai multe amanunte, pastrand in continuare, confidentialitatea persoanelor in cauza.



fenomenele spectrale din zonele litorale


Cele mai multe aparitii de tip spectral nu se inregistreaza, asa cum se credea, in casele si cladirile mari, ci in apropierea unor cladiri daramate din zonele litorale


Astfel, cele mai frecvente marturii recente asupra aparitiilor fantomatice sunt ale localnicilor si turistilor din zona de coasta a Floridei, Californiei si a insulelor cu destinatie turistica din Oceania si Coasta de Nord a Australiei. Un loc secund il ocupa frecventa evenimentelor din insulele din Pacificul de Nord, Coasta de vest a Indiei si sudul Peninsulei Arabia. In mod neasteptat, Insulele Bermude, ca si coastele de est ale Italiei, Spaniei si Greciei ocupa acelasi loc III in ceea ce priveste evenimentele spectrale reclamate din ultimii 5 ani.

Aparitii fantomatice
Fizicienii australieni de la Universitatea din Melbourne au studiat timp de 60 de ani fenomenele aparitiilor stranii in 14 zone litorale diferite de pe intreg globul. O mare parte a aparitiilor de imagini ciudate din ultimii ani a fost surprinsa pe pelicule foto speciale prin tehnici laser computerizate. Cercetatorii au constatat ca 80% din aparitii au forma de radacina de copac si numai 5% seamana foarte bine cu siluetele umane.
Studiul amanuntit al inregistrarilor foto, precum si cel al peliculelor filmate descriu forme confuze de luminiscente in miscare. Acestea apar instantaneu, initial sub forma conica cu varful in sus, si dispar in 03,05 secunde. In acest timp, forma liminiscenta, cel mai des de culoare rosiatica, se transforma foarte rapid intr-o structura ramificata foarte asemanatoare radacinilor de copaci. In ultimele miimi de secunda apar cele mai diverse forme, predominanta fiind forma de spirala cilindrica, si in putine cazuri - forma tipica de silueta. In aceste ultime transformari, culoarea luminiscenta variaza foarte mult, insa de regula predomina galben-pal si rosu. S-a dovedit ca forma care este vizibila cu ochiul liber este una falsa, creata in sistemul nervos uman. Aceasta forma falsa perceputa de om este, de fapt, o rezultanta a dinamicii formei luminiscentei si culorii sale. Pe langa aceasta rezultanta a formei, ce este perceputa eronat datorita vitezei mari de metamorfoza, apare si factorul pur psiho-afectiv. Astfel, daca forma rezultanta este un fel de radacina, rosiatica, de 1-2 m, este posibil ca psihicul sa o perceapa ca pe o silueta cu mainile rosii si subtiri. Creativitatea involuntara, ca si cea voluntara pot transforma aceste forme in siluete umane foarte clare, in care poate fi distins chiar si chipul. Astfel, 5% din cei care au pretins ca au vazut fenomene fantastice au descris foarte exact chipul si chiar culoarea ochilor. Acest lucru nu este posibil in cazurile de care discutam, si anume al fenomenelor luminiscente instantanee, studiate de fizicienii australieni.

Posibile explicatii
Studiul amanuntit al inregistrarilor din zonele aparitiilor nu au permis inca o explicatie foarte pertinenta. Se crede totusi ca, datorita unor perturbatii geo-magnetice, specifice unor anumite zone litorale sunt favorizate anumite reactii chimice fotogenetice, care ar oferi scurtul spectacol de lumini. Astfel, dr. Elton V. Davidson, de la catedra de biochimie a Universitatea din Melbourne, crede ca este vorba de activarea fosforului din resturile de animale moarte care ar iesi in verile foarte calde la suprafata pamantului si ar da iluzia unei siluete. Aceasta teorie nu explica insa culoarea formelor, nici miscarea ordonata destul de interesanta a imaginilor. Pe de alta parte, 30% din zonele in care apar astfel de fenomene sunt total lipsite de depozite de fosfor active care ar putea crea luminiscenta.
O alta incercare de explicatie a constat in aparitia unor emanatii de gaze luminiscente din natura, recunoscuta in planctonul marin. Aceste gaze ar fi purtate rapid de curentii de la suprafata marii pana in zonele plajei. Este insa foarte putin probabil ca gazul fluorescent sa fi fost risipit pana ce ajunge in zona de tarm. Totodata, problema tipului de miscare ordonata a formelor ramane o enigma.
Exista si presupunerea ca aparitiile spectrale din zonele litorale ar putea fi o consecinta directa a micilor variatii ale campului magnetic din urma deplasarii masei marine in timpul fluxului si refluxului. Ca urmare a variatiilor conditiilor geologice de suprafata, micile cantitati fluorescente din cochiliile de scoici s-ar ridica sub forma de vapori si ar crea mici vartejuri provocate de curentii atmosferici pe verticala, specifici unor zone de tarm.
Parapsihologii au insa alte posibile explicatii legate de acest fenomen. Astfel, dr. Leniah MacGotleville, care a studiat in paralel aceleasi fenomene, a observat ca ele nu apar decat in prezenta oamenilor si foarte rar in prezenta aparatelor lasate sa inregistreze la distanta. Acest aspect este verificat statistic pe 210 aparitii inregistrate. Cercetatoarea britanica a emis astfel ipoteza ca prezenta umana in zona de tarm ar declansa aceste fenomene enigmatice. In plus, in foarte multe dintre cazuri s-a dovedit ca nuantele de culoare a aurelor celor care asista la fenomen s-au regasit 100% in culoarea spectrului in ultimele doua zecimi de secunda. Acest aspect a determinat-o pe dr. Leniah sa creada ca poate fi vorba de o entitate organizata, care ar incerca sa transmita ceva celor din apropiere, unica posibilitate de comunicare fiind imitarea semnalului luminos. In sprijinul acestei ipoteze vin si inregistrarile electromagnetice, acestea indicand o incarcare specifica a atmosferei timp de trei minute inainte si dupa misterioasele aparitii luminoase.

Niciun comentariu: